[4.58] Privatkundens særlige problemstillinger - Salg og rådgivning Til dig, der rådgiver om og sælger skadeforsikring til privatkunder og nu ønsker at udvikle nye, stærke kompetencer, så du kan levere endnu bedre salg, rådgivning og kundebetjening.
Dette modul er til dig, der arbejder med privatkundens komplekse forsikringsbehov.
Det kan fx være inden for administration, policebehandling, kundebetjening, kundeservice og support af kolleger.
Når du arbejder med dette segment, er det vigtigt, at du har de faglige kompetencer til at formidle komplette løsninger til kunden.
Vi arbejder derfor med alle de relevante produkter og den relevante lovgivning, så du er 100 % klar til opgaven.
Inden modulet starter, bliver du tildelt en studiegruppe, som du skal arbejde sammen med under hele forløbet. Der vil også være opgaver og andre studieaktiviteter, som du skal gennemføre alene.
Dette modul gør dig klar til [4.08] Skadeforsikring, privat, særlige problemstillinger , som opfylder kompetencekravene i IDD-bekendtgørelsen, arbejdsområde 1.
Få det samlede uddannelsesoverblik her
Standardprodukter Du lærer at behovsafdække og at behandle komplekse problemstillinger i forbindelse med bl.a. hus, ejerskifte, indbo, bil, hund og båd.
Særlige produkter Du bliver introduceret til entrepriseforsikring og lønsikring og lærer at rådgive om produkterne.
Jura Her kommer du omkring en række aktuelle emner:
Aftale og fuldmagtsregler Indtrædelse af selskabets ansvar, herunder fremrykket accept Regulering af forsikringsaftalen Ophør af forsikringen, herunder røde afmeldinger, Bygningsbrand og generel interessebortfald Tilbagebetaling af uretmæssigt opkrævet præmie Forældelse, bl.a. ved krav ved dobbeltforsikring og præmie Værgemålsloven God skik - bl.a. FAL, AFTL, FL, LOH, LOHH, FOL, FIL, VML Aftaler Her indgår bl.a.:
Interne aftaler mellem forsikringsselskaber Dobbeltforsikrings-administrationsaftalen Ejerskifteaftalen Panthaverdeklaration F, Panthavers retstilling og reglerne for motorforsikring, herunder DFIM DMR EDI-guiden regler for opsigelse og afvisninger over EDI, da både assurandører og kundeservice arbejder med det til hverdag Motoransvarsbekendtgørelsen Fordelingsvejledningen Kildesøgning Doms- og ankenævnspraksis
Vi når også omkring ...
Grænsefladen mellem erhverv og privat Fastholdelse af kunder Mersalg til eksisterende kunder Kundens eller selskabets rettigheder ved ændringer eller skader på produkter Kommunikation Forløbet varer i alt 14 uger og består af:
Forberedelse : 8 uger med læsestof, forberedelsesopgave og en multiple choice-test.
Startdage : 3 dages undervisning på Forsikringsakademiet, hvor du bl.a. møder din studiegruppe.
Læringsperiode : Sammen med din studiegruppe skal du løbende arbejde med en række cases med relevante problemstillinger, du møder i din hverdag på jobbet. Derudover er der læsestof og mulighed for at træne konkrete faglige problemstillinger på egen hånd. Allerede her kan du stifte bekendtskab med opgaver, som ligner den, du skal afslutte modulet med.
Midtvejsmarkering : Virtuelt møde, hvor du sammen med underviser og din studiegruppe samler op på de faglige problemstillinger, der har vist sig frem til nu. Derudover bliver der sat gang i næste etape af uddannelsen med de faglige begreber og problemstillinger, du vil møde her.
Læringsperiode : Efter midtvejsmarkeringen arbejder du igen i din studiegruppe ligesom inden midtvejsmarkeringen. Til denne periode er der også læsestof og træningsopgaver. Inden du møder på sidste undervisningsdag, skal du løse en forberedelsesopgave.
Faglig opsamling : 1 undervisningsdag på Forsikringsakademiet med faglig opsamling og forberedelse til den skriftlige prøve dagen efter.
Skriftlig prøve : 3 timer og 15 minutters skriftlig prøve som afvikles på Forsikringsakademiet. De første 45 minutter har du mulighed for at drøfte opgaven med din studiegruppe, hvorefter du skal løse opgaven på egen hånd.
DINE KOMPETENCER EFTER MODULET
Når uddannelsen er gennemført kan du:
Udarbejde en sammenhængende forsikringsløsning med udgangspunkt i kundens behov - både standarddækninger og tilpasset særlige behov. Nytegne og afgangsføre en forsikring - og afgøre ansvarets indtræden og ophør i overensstemmelse med de gældende regler. Tilpasse forsikringsløsningen - når der sker ændringer i kundens risikosituation. Vurdere om kundeforholdet skal reguleres eller ophøre - som følge af kundens historiske og/eller forventede lønsomhed. Vurdere en typisk skadesituation - og bedømme om den er dækket af de etablerede forsikringer. Håndtere præmie-restanceopkrævning - i overensstemmelse med gældende regler. Anvende relevante love og regler - i relation til den typiske privatkundes forsikringer. Målrette din kommunikation - til den enkelte kunde og konkrete situation. De bøger og kompendier, du skal bruge på modulet, bliver sendt direkte til dit selskab, når forberedelsen starter.
"Forsikring af motorkøretøjer" af Marianne Stavad "Forsikring af privates ansvar" af Erik Ryefeldt og Lise Vestergaard Kompendium ”4.58 Privatkundens særlige problemstillinger - Salg og rådgivning” Forsikringsakademiet har en forventning om, at du bruger den fornødne tid og tager ansvar for din læring.
Du skal regne med at bruge 15 – 20 timers forberedelse, inden du kommer til undervisning første gang.
Herefter skal du forvente at bruge 4 – 8 timer om ugen under hele uddannelsen.
Hjemme i selskabet bliver læringen understøttet af en coach, der sikrer, at det, du lærer, løbende omsættes til praksis.
På Forsikringsakademiet vil du blive undervist af specialister fra forsikringsbranchen.
De vil dels optræde som faglige eksperter, når I mødes, dels følge dig og din studiegruppe i hele perioden.
Du tilmelder dig via den uddannelsesansvarlige i dit selskab.
Har du spørgsmål til uddannelsen, så sidder vi klar i Kundeservice på mailen kundeservice@foak.dk og telefon 4516 5000