ForsikringsakademietFOAKlearnKrydsfeltet

"Nu giver det mening, at forsikringsbranchen har sin egen complianceuddannelse”

Stigende krav til forbrugersikkerhed har været drivkraften i compliancelovgivningen igennem de seneste årtier. Det gælder også i forsikrings- og pensionsionsbranchen. Læs, hvad Mette Baden, Head of Compliance i Danica Pension, fortæller om Forsikringsakademiets Complianceuddannelse.

I den finansielle sektor har compliance historisk været bedst kendt i banksektoren. Men i 2016 kom de længe ventede EU-regler, Solvens II, som regulerer forsikringsselskaberne i forhold til ledelse, organisering, risikoeksponering og kapitalbehov.

Og det var lidt af en gamechanger, fortæller Mette Baden, Head of Compliance i Danica Pension:

”Forsikringsbranchens risikobillede er komplekst med behov for bl.a. aktuarberegninger, beregning af solvenskrav, risikostyring, betryggende investering af kundernes penge og robust governance. Oveni det kommer andre krav til områder som GDPR, forsikringsdistribution og bekæmpelsen af hvidvask. Derfor er det vigtigt, at vi har en fagligt funderet ramme at arbejde indenfor, så vi på den ene side kan have fokus på virksomhedens processer og omdømme og på den anden side varetage kundernes interesser og sikkerhed.”

Mette Baden kender ’den fagligt funderede ramme’ ganske indgående.

Et kig på Mettes CV fortæller, at hun har en fortid i Bruxelles hos Insurance Europe og herhjemme hos Finanstilsynet, hvor hun har arbejdet indgående med implementeringen af Solvens II, herunder EIOPA-guidelines.

”I samarbejdet med EIOPA bidrog jeg til at skrive guidelines til ledelsessystemet og ORSA. Efterfølgende kom jeg så til Insurance Europe, hvor det handlede om at varetage forsikringsselskabernes interesser i selve udformningen af det, vi i dag kender som Solvens II-forordningen. På den måde har jeg fået et godt indblik i lovgivningsprocessen - helt frem til, hvordan vi sikrer, at kravene kan efterleves i praksis, opridser Mette Baden.

I samarbejde med Forsikringsakademiet har Mette Baden, Heidi Gliese Hylleborg og Gitte Danelund udviklet en complianceuddannelse.

Heidi Gliese Hylleborg er CEO & founder hos RACBusinessPartner ApS med mangeårig erfaring indenfor compliance i den finansielle branche.

Advokat Gitte Danelund er indehaver af Sustainable Compliance Advokatfirma - Juridisk rådgivning og compliance og kommer med sin juridiske ekspertise og mangeårige erfaring fra branchen.

Uddannelsen skal være med til at kvalificere og udbygge den relativt lille pulje af compliancemedarbejdere i branchen.

En tommelfingerregel siger, at du skal bruge 1 compliancemedarbejder pr. 100 medarbejdere i en kompleks organisation – og det afspejles aktuelt i efterspørgslen på medarbejdere med compliancekompetencer.

”I dag er det tydeligt, at compliance er værdiskabende for en virksomhed, der arbejder professionelt med bl.a. risikoforståelse, risikostyring, forebyggelse, udvikling og forbrugersikkerhed. Complianceuddannelsen har derfor relevans i alle tre forsvarslinjer – nogle vil fungere som ambassadører for compliance, andre vil have det som kerneområde eller arbejde i afdelinger, der arbejder op mod compliance, fx risikostyring og intern audit. Jo bredere compliancearbejdet er funderet, desto stærkere er dine forsvarslinjer”, lyder det fra Mette Baden.

Uddannelsen er med til at afmystificere og udbrede compliance.

”En del af undervisningen handler om kommunikation. For hvad nytter det, at du er klædt på med fakta og jura, hvis du ikke kan formidle din viden og engagere dine omgivelser. Det er allerede et fokus i mange selskaber, og noget vi helt sikkert understøtter med denne uddannelse”, fortæller Mette Baden.

Gå til kurven...