ForsikringsakademietBoghandelFOAKlearnKrydsfeltet
Forsikringsakademiet

Seminar

Tirsdag den 20. maj 2025 kl. 09.30-16.00 har du mulighed for at deltage i den årlige temadag 'Erhvervs- og produktansvar 2025'. Dagen byder på spændende oplæg og diskussioner, hvor du kan få ny viden og deltage i erfaringsudveksling med fagfolk fra branchen.

S5.38-25.21-0

Erhvervs- og produktansvarsforsikringen er den væsentligste forsikring til styring af enhver virksomheds ansvarsrisiko. Standardbetingelserne i den nuværende form blev udarbejdet af Forsikring & Pension og Dansk Industri (dengang SKAFOR og Industrirådet) i 1987. Efter knap 40 år giver betingelserne imidlertid fortsat betydelige udfordringer for forsikringsselskaberne og virksomhederne. Samtidig er erstatningsretten i fortsat udvikling og giver til stadighed væsentlige udfordringer.

På temadagen afholdes diskussionsoplæg om følgende emner:

Regres - fordelingen af tab mellem flere erstatningsansvarlige
Selvom erstatningsansvarslovens § 25 giver nogle relativt enkle værktøjer om forsikringsafdækning og skyldgrad til brug for fordelingen af tab mellem flere, der bærer et erstatningsansvar for samme skade, er der i praksis fortsat betydeligt fokus på fordelingen, herunder hvornår domstolene vælger at se bort herfra. Spørgsmålet verserer endnu en gang for Højesteret i fortsættelse af, at en nylig landsretsdom har skabt tvivl om retstilstanden.


Selvbeskadigelse – er grænsen mellem kontraktansvar og produktansvar fastlagt
Efter Højesteret flere gange havde anledning til at fastlægge grænsen mellem kontraktansvar og produktansvar, blev retsstillingen udfordret af landsretten med en alternativ tilgang til sondringen inden for produktansvarslovens område. Spørgsmålet er, om domstolene efterfølgende har fået bølgerne til at lægge sig, eller om usikkerheden fortsat eksisterer om, hvilke erstatningsregler, der finder anvendelse.


Producentbegrebet – hvem bærer det objektive ansvar
EU-domstolen har haft anledning til at forholde sig til producentbegrebet i produktansvarsdirektivet i relation til netselskaber, der står for distribution af elektricitet. EU-domstolens praksis er blevet fulgt af landsretterne, men spørgsmålet er om retsstillingen har vundet gehør uden for området for distribution af elektricitet, herunder om barren for, at en leverandør, der forandrer et produkt, er at anse for producent, er blevet lavere. Den seneste landsretspraksis synes at svare negativt, dvs. at domstone er konservative i opfattelsen af, hvem der er at anse som producent.


Nyt produktansvarsdirektiv
EU har udstedt et nyt produktansvarsdirektiv, og det er er derfor naturligvis essentielt at få afdækket, hvilke ændringer i produktansvarsloven og i retsstillingen, der er på vej. Direktivet indeholder både præciseringer, som i vidt omfang blot er en kodificering af den retsstilling, som vi reelt har allerede, men indeholder også mere komplekse ændringer, som vi kommer til at skulle forholde os til.

***

Temadagens målsætning er at skabe et forum for diskussion og problemløsning på et højt niveau med udgangspunkt i oplæg om den seneste retspraksis og de væsentligste problemstillinger.

Programmet gennemføres som en kombination af indlæg og case, hvor deltagerne får mulighed for at tage stilling til konkrete problemstillinger og diskutere mulige løsningsforslag. Temadagen er derfor tiltænkt at skulle være en hjælp til alle forsikringsselskaber, advokater samt øvrige rådgivere, der på et praktisk plan yder vejledning på området.

KONTAKT

Vi vil rigtig gerne tale om uddannelse med dig, så tag endelig fat i os, hvis du har brug for sparring, rådgivning - eller svar på konkrete spørgsmål.

Kundeservice er klar på mailen kundeservice@foak.dk og telefon 4516 5000, mandag til torsdag kl. 8 - 15 og fredag kl. 8 - 14.

Kontakter du os uden for åbningstid, vender vi tilbage hurtigst muligt.

Gå til kurven...