Insurance Distribution Directive, bedre kendt som IDD, er et EU-direktiv, der blev sat i værk i 2018 for at sikre kvaliteten af rådgivning og salg inden for forsikrings- og pensionsbranchen. Tanken er at beskytte forbrugeren.
Og det gik ikke ubemærket hen. Ikke fordi, medarbejdere i branchen ikke ønsker det bedste for deres kunder, men fordi det har været en stor ændring. Ja, det har faktisk haft så omfattende en indflydelse på branchen i Danmark, at ca. 12.000 medarbejdere nu er underlagt IDD's kompetencekrav.
Den danske løsning – en kompetenceprøve
Lad os se nærmere på forandringerne, efter IDD blev indført tilbage i 2018. Store dele af organisationen har skullet lære nye udtryk som ”kørekort”, ”kompetenceprøve” og ”efteruddannelsesprøve”, og der er blevet knoklet med at udvikle nye arbejdsgange, processer og jobbeskrivelser. På strategisk niveau har man skullet tage hårde beslutninger om, hvilke dele af forretningen der skulle være omfattet af IDD.
IDD har altså vist sig at være en kompleks størrelse, der har skabt udfordringer, hvor branchen har måttet lære både sammen og hver for sig. Samtidig har Finanstilsynet også skulle finde sine ben, for det er dem, der har skulle defineret den danske lovgivning om IDD. Herefter har de i samarbejde med forsikringsbranchen indført en obligatorisk kompetenceprøve for alle relevante medarbejdere.
Denne prøve, som er en mundtlig eksamen, skal bestås, før medarbejderen får lov til at sælge og rådgive om forsikringer. Herefter skal der hvert tredje år tages en efteruddannelsesprøve – i daglig tale EUP – for at sikre forbrugerbeskyttelsen.
Hvem er omfattet af IDD?
Som udgangspunkt er alle medarbejdere i branchen, der arbejder med salg og rådgivning, omfattet af IDD. Det kan umiddelbart lyde simpelt, men i praksis har det vist sig at være komplekst at afgøre, hvornår en medarbejder rådgiver en kunde om forsikringer.
For eksempel er det tydeligt, at assurandører og kundecentermedarbejdere er omfattet, men hvad med specialister, der kun sjældent taler med kunder, eller skadesbehandlere, der kun besvarer kunders spørgsmål via e-mail? Her er det de enkelte forsikrings- og pensionsselskabers ansvar at definere den en medarbejders rolle, så de kan garantere, at alle relevante medarbejdere opfylder kompetencekravene
Men er man omfattet af IDD-kravene, så afhængigt af hvilke arbejdsopgaver man løser, er der forskellige krav, man skal leve op til. Derfor er IDD delt op i en række forskellige arbejdsområder, som findes i bekendtgørelsens bilag 1-12. Læs mere her.
Nogle medarbejdere er omfattet af mere end et bilag, hvis de arbejder med flere forskellige områder, der er omfattet af IDD. Helt konkret betyder det, at de skal vedligeholde flere forskellige IDD-områder, og har dermed også flere EUP’er, de skal bestå, når først de har fået deres IDD-bevis.
FOAKs rolle
FOAK spiller en central rolle i at sikre, at branchen lever op til IDD-kravene. Når medarbejdere gennemfører en modul-uddannelse inden for salg og rådgivning på FOAK, opfylder de samtidig IDD-kravene og modtager et IDD-bevis. Dette bevis skal fornyes ved at bestå EUP’en, som er en digital multiple choice-test, hvert tredje år.
Træn dig til et bedre resultat på digitale træningsbaner
For at støtte medarbejderne i at opfylde kravene og bestå prøverne har FOAK udviklet digitale træningsbaner målrettet IDD, for det kræver noget af en indsats at bestå en EUP.
I 2021 og 2022 gennemførte branchen den første runde af EUP’en, og vi kan via data tydeligt se en sammenhæng mellem den tid, medarbejderne bruger på træningsbanerne, og deres succesrate i prøverne. Det giver altså pote at dedikere tid og energi på at de digitale træningsbaner.
Så sæt god tid af til at gennemføre vores træningsbaner flere gange inden selve prøven.
Indblik i prøveresultaterne
Vi har analyseret EUP’erne, der har vist, hvilke fagområder medarbejderne klarer bedst, og hvor der er udfordringer.
Inden for skadeforsikring klarer medarbejderne sig bedst i produktrelaterede spørgsmål, hvor de i gennemsnit svarer 88% korrekt.
Jura og erstatningsret volder dog lidt flere problemer med en korrekt svarprocent på ca. 82%. Inden for liv og pension er medarbejderne stærkest i spørgsmål om arv og beskatning, hvor 92% af spørgsmålene besvares korrekt, mens spørgsmål om pensionsprodukter og kundens risiko giver flere udfordringer med en korrekt svarprocent på 67%.
Klap jer selv på skulderen!
FOAK er stolt af de resultater, der er opnået i forbindelse med IDD-prøverne. Vi kan tydeligt se, at medarbejderne i branchen har taget udfordringen op og tager det seriøst.
Det bliver målrettet trænet igennem, og det viser et engagement, som er med til at sørge for, at vi som branche lever op til de høje standarder, som IDD har bestemt, og vi støtter jeres faglige udvikling.
Fremtidige udfordringer
I dag, seks år efter direktivets indførelse, er der stadig mange spørgsmål, og beslutninger, der blev truffet i god tro for længe siden, giver nu udfordringer i forbindelse med organisationsændringer eller rekruttering. Uanset disse udfordringer er det vigtigt at huske, at direktivet handler om forbrugerbeskyttelse i en branche, som mange mennesker har svært ved helt at forstå.